Сьогодні, 26 червня,  в актовій залі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького відбулось розширене засідання вченої ради і урочиста церемонія вручення почесного звання  доктора HONORIS CAUSA ректору  Вроцлавського природничого університету, професору Романові  Колачу.


Ректор університету, професор Володимир Стибель,  вітаючи свого колегу – ректора Вроцлавського природничого університету, професора Романа Колача і численну делегацію професорів з Польщі, зазначив: «Сьогодні в історії нашого університету не зовсім звичайний день. Сьогодні у стіни найстарішого ветеринарного університету України завітали не просто звичайні гості з Польщі, а справжні наші друзі з такого вже близького й рідного нам Вроцлавського природничого університету. Адже ветеринарний факультет Вроцлавського природничого університету духовно і фізично пов'язаний з Академією медицини ветеринарної у Львові: першим вашим деканом був наш ректор, професор Зигмунт Марковскі. І ви, і ми гордимось такими великими вченими і мужами науки! А тепер наші університети об’єднує давня і міцна дружба, активні наукові контакти, студентські та аспірантські обміни. Понад 40 наших здібних вчених за останні роки мали можливість практикуватись у стінах Вроцлавського природничого університету. А ваша стипендія імені Станіслава Товпи стала в Україні престижною та бажаною мотивацією для молодих науковців. І безсумнівно, ми гордимося нашою нинішньою святковою та урочистою подією, що навіки буде записана в історії нашого університету, в історію плідної співпраці вчених-ветеринарів України та Польщі». Він  виловив вдячність за допомогу, яку  Вроцлавський університет надає Львівському ветеринарному університету і, зокрема, у можливості стажування аспірантів та докторантів.


«Не забуваймо, що ми, ветеринарні лікарі Львова та Вроцлава, вийшли з одного наукового джерела - Академії Медицини Ветеринарної у Львові. Примножуймо славу нашого фаху! Будьмо гідними наших вчителів! Не забуваймо про історію! Разом думаймо про спільне майбутнє і розвиток! Хай множаться ваші та наші корисні справи, а по усій Польщі та Європі розходиться добра слава про Львівську та Вроцлавську наукові ветеринарні школи», – зазначив в ректор. 


Згідно з традицією, Роман Колач одягнув мантію та колар, які  дарують у нашому університеті дипломантам, і Володимр Стибель вручив диплом почесного доктора HONORIS CAUSA. 


Роман Колач виголосив вдячну промову. Зокрема він сказав: «З гордістю, вдячністю і повагою я стою перед вами сьогодні. З гордістю, бо для кожного науковця, визнання його заслуг іншими вченими має виняткове значення. Я щиро вдячний за цю нагороду не тільки сьогодні, але й за роки нашої співпраці. Двісті тридцять п’ята річниця Академії ветеринарної медицини та сімдесятиріччя факультету ветеринарної медицини Університету природничих наук у Вроцлаві, ще раз схиляють нас до роздумів, – якого ми походження». Він акцентував увагу на спільних коріннях наших вишів, розвитку ветеринарної медицини та науки, а також щоденній роботі, такій як обмін студентами та викладачами. Насамкінець Роман Колач зауважив, що саме такі безпосередні людські зустрічі є найкращим способом творення відкритого світу і довіри на основі спільних цінностей: порядність та зацікавлення у пошуках істини, відповідальність за підготовку і виховання молодих людей, за розвиток їх здібностей і формування поглядів, участь у заходах для загального блага, готовність допомагати і повага до живих істот. 


Завершилась церемонія спільним виконанням гімну «Гаудеамус».  Після чого, і гості, і господарі змогли побувати у «Каварні пані Перцовичевої», покавувати й переглянути вже відому виставу  «Ретро-прогулька Львовом 30-х років», яку підготували і представили учасники літературно-мистецької студії «Барвистий дивоцвіт»,  Народна хорова капела студентів університету «Ватра» під керівництвом керівника центру художньої творчості університету, заслуженого працівника культури України Тетяни Купчак.







load page 0.091572 second, load CPU 0.42