17 зліт студентських лідерів аграрної освіти  стартував у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького і зібрав 250 кращих з кращих студентів- відмінників навчання, іменних стипендіатів аграрних вишів III-IV рівнів акредитації. 

   Історія зльотів розпочалась у 1999 році з ініціативи Міністерства аграрної політики України. Метою щорічного зльоту є створення сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу, пошуку, підтримки і стимулювання інтелектуально й творчо обдарованої молоді, їхньої самореалізації і утвердження у суспільстві. Зліт відбувається щороку навесні, коли один із аграрних вищих навчальних закладів гостинно і з гордістю приймає кращих студентів – молоду еліту аграрної України з різних куточків нашої держави. 

    За роки проведення зльотів у ньому взяли участь понад 4 тис. іменних стипендіатів та відмінників навчання. Серед учасників попередніх зльотів понад 250 осіб продовжують навчання в аспірантурі, близько 100 – працюють викладачами, частина працюють і навчаються за кордоном, близько 400 – працює у сільському господарстві, 200 – на державних і приватних підприємствах, 30 – в органах державного самоврядування. Решта продовжують навчання в аграрних вищих навчальних закладах України. 

   Щодо того проводити чи не проводити минулорічний і цьогорічний зльоти було чимало роздумів і дискусій. Адже  Україна переживає непростий час. Проте, це вже очевидно, рішення було прийняте правильне: життя не повинно зупинятись, навіть, коли йде війна. Свідченням тому є бажання усіх вищих навчальних закладів АПК взяти участь у цьогорічному зльоті у Львові. Адже учасників вперше приймає Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького – один з найстаріших ВНЗ у Європі, який має усталені традиції, добрі зв’язки з європейськими вишами, впроваджує нові технології, та, зрештою, знаходиться у центрі старовинного міста Львова, де завжди гостинно й затишно, де поєднуються легенди і сучасність, - і все це можна побачити на власні очі, доторкнутись, відчути і розповісти... Проте є й більш вагоміші аргументи: молодь має бачити досягнення інших, прагнути досягати кращих результатів, тим паче виклики у таких умовах спонукають до відповідальності, яку молоді люди беруть на себе, і долають перешкоди. У таких умовах гартуються справжні лідери держави.

     Згідно з традицією, яка утвердилась у ЛНУВМ та БТ імені С.З.Гжицького, усі починання, усі справи розпочинаються  Літургією у церкві св.Трійці, що є на території університету. Так  було і цього разу: усі присутні помолились за здоров’я учасників зльоту, настоятель церкви о.Степан благословив  студентів і їхніх наставників на добрі справи. Звідти делегації, господарі та гості перейшли  на площу перед головним корпусом університету, де розпочалась урочиста церемонія відкриття зльоту. Ведучі виголошували назви областей та навчальні заклади, звідки приїхали учасники: Вінницька, Волинська,  Житомирська, Запорізька… 

 

Лідери навчання  усміхнені, енергійні, щасливі зі своїми керівниками  крокували площею і займали свої місця під колонами університету. Їх оплесками вітали господарі свята: студенти й викладачі університету, члени вченої ради університету та гості.    Та коли ведучі запросили делегацію Луганської області,  усі присутні встали. Оплесків не вистачало, вітали вигуками: «Молодці!», « Справжні герої!». Луганчани хоча й евакуювались із зони бойових дій, та все ж приїхали із самого пекла через всю Україну… 

Не менш далекий шлях подолала і делегація з Сумської області, яка проїхала 1500 км на власному автобусі.  

 

 

Як і годиться, завершили презентацію делегацій студентських лідерів господарі свята.

Зрештою, усіх Львів приймав гостинно і радісно, усі  учасники зльоту є найдорожчими гостями старовинного міста Лева і університету. 

     Привітав учасників зльоту ректор ЛНУВМ та БТ імені С.З.Гжицького, професор Володимир Стибель. Він побажав учасникам плідної роботи у сфері наукових обмінів, вироблення спільних рішень на засіданні Об’єднаної ради студентського самоврядування, гарних вражень, нових друзів  і добре провести час. Також привітали учасників гості, серед яких заступник голови Львівської обласної адміністрації Юрій Підлісний, заступник директора НМЦ «Агроосвіта» Тетяна Дудник, головний спеціаліст департаменту вищої освіти МОН  Ігор Будько, які виголосили привітання від  міністра освіти та науки  Сергія Квіта і  міністра аграрної політики та продовольства ОлексіяПавленка. Тетяна Дудник та Ігор Будько нагородили кращих з кращих учасників зльоту грамотами своїх міністерств.

 А далі  відбувся концерт та шоу, які заворожили присутніх. До них долучились перехожі, мешканці з навколишніх будинків. Адже   не часто можна побачити  таке дійство під відкритим небом. Першим привітав учасників зльоту засновник міста Лева - князь Данило Галицький зі своїми лицарями на конях, який звернувся з особливою промовою і просив берегти землі українські, присвячувати себе навчанню й науці та боротися з ворогами. Були музичні вітання від художніх колективів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Та коли заграв оркестр народних інструментів  «Намисто» народні мелодії, студентські лідери  пішли у танок, витанцьовуючи «Коломийку»

   Вітали  гостей і наймолодші львів`яни – молодша група дитячого зразкового театру пісні «Горличка» – «Цьомочки», які викликали багато позитивних емоцій!  А на завершення відбулось шоу з вогнем від театру «Воскресіння».

        Свято завершилось о 22 годині. Щасливі і повні вражень учасники роз’їхались  у свої готелі.  

 Зліт у Львові триватиме  ще три дні, учасники проведуть засідання Об’єднаної ради студентського самоврядування навчальних закладів І–ІV рівнів акредитації, виберуть кращого студента року,  на «круглих» столах (10) обговорять актуальні проблеми сучасної ветеринарної медицини, галузі тваринництва, рослинництва, зовнішньоекономічної діяльності АПК України, фінансово-економічних аспектів розвитку аграрної економіки, проблем аграрного менеджменту, механізації сільського господарства, побувають на передових   агропідприємствах області,  зустрінуться з товаровиробниками, які сприяють працевлаштуванню студентів та проходженню практики, а також відвідають  музеї Львова та побувають на екскурсіях містом.

 

load page 0.074033 second, load CPU 0.31